fbpx Clicky

Lezers vertellen: ‘Waarom is lezen in de Bijbel zo moeilijk?’

De top 5 obstakels

Heb je wel eens moeite met (regelmatig) in de Bijbel lezen? Dan heb ik bemoedigend nieuws voor je. Je bent niet de enige!

Eerder dit jaar hield ik een enquête onder 8500 mensen die mijn boek ‘De Bijbel in 1 Dag’ hebben gedownload. Liefst 626 lezers vulden het formulier in en nog eens honderd mensen stuurden me een e-mail.

De belangrijkste uitkomst? Drie op de vijf mensen die deze enquête invulden, hebben Gods Woord nog niet van Genesis tot Openbaring gelezen. Een overgrote meerderheid zou dat wel willen.

Nog eens 14 procent van de lezers heeft de Bijbel één keer helemaal gelezen en een kwart heeft dat meer dan eens gedaan.

Interessanter dan deze aantallen is: wat maakt Bijbel lezen nu zo moeilijk?

Dit zijn de top vijf redenen:

1. Tijd / discipline

“Ik wil wel maar wijk dan na verloop van tijd toch weer af van mijn plan. Ik ben inmiddels 54 maar het is mij nog nooit gelukt😏.”

Mensen die gebrek aan tijd of discipline noemden, voelen zich vaak schuldig. Ze zouden meer tijd moeten besteden aan het lezen van Gods Woord. Ze zien de meerwaarde en het voelt ook goed als ze uit Gods Woord hebben gelezen.

Maar het lukt ze niet altijd om een vast ritme te krijgen. Het leven van alledag slokt ze op. Zeker als ze veel zorgtaken hebben. (Dit geldt voor mij ook.)

2. De Bijbeltekst is te moeilijk

“Ik ben opgegroeid in een gelovig gezin. Zou de bijbel wel helemaal willen lezen, maar ik vind het moeilijk lezen. Zou graag willen dat het eenvoudiger te lezen zou zijn. Ben nu bezig in jouw bijbel in 1 dag, en da’s een stuk eenvoudiger en beter te begrijpen.”

De Bijbel beschrijft minimaal zesduizend jaar geschiedenis en is geschreven tussen ruwweg 1400 voor Christus en 100 na Christus. Taal en cultuur zijn sindsdien enorm veranderd.

Ook bevat de Bijbel wonderlijke verhalen die moeilijk te geloven zijn, talloze wetten, voorschriften en rituelen die we vandaag de dag niet meer goed begrijpen en soms onverklaarbare besluiten van God.

En is de Bijbel niet in tegenspraak met de moderne wetenschap?

Het is niet gek dat christenen in de 21e eeuw vastlopen als ze geen hulp krijgen.

3. Al die geslachtsregisters…

“Hoofdstukken duren soms zo lang. En vooral als het gaat van: ‘Die is familie van die en die is familie van die, dat gaat hele bladzijden achter elkaar zo door. Terwijl je dat soort dingen toch niet onthoudt. Het heeft geen meerwaarde.”

De namen zijn echte tongbrekers. De meeste personen die worden genoemd, kennen we niet en we vragen ons af waarom we dit hoofdstuk moeten lezen. Dit is waarom de meeste mensen afhaken bij bijbelboeken als Exodus, Leviticus en Numeri.

4. Verwarrende Bijbel-apps en leesplannen, te hoge druk om snel te lezen

“Ik heb via een Bijbel-app de gehele Bijbel in ongeveer twee jaar tijd gelezen. Deze app gaat echter kriskras door de Bijbel, wat het moeilijk maakt om de rode draad te vinden.”

Apps en Leesplannen kunnen erg behulpzaam zijn, maar ze hebben vaak ook valkuilen. Volg je een leesplan voor de Bijbel in 1 jaar, dan lees je vier tot vijf hoofdstukken per dag, waardoor het moeilijk is te laten bezinken wat je leest.

Sommige plannen lezen een hoofdstuk uit het Oude Testament, een Psalm en een hoofdstuk uit het Nieuwe Testament. Afwisselend, maar de grote lijn pakken, is moeilijk.

5. Moeite met toepassen

“Wat ik vooral heel belangrijk vind is, je kan de bijbel helemaal gelezen hebben maar doe je er ook wat mee en begrijp je het ook?”

Moeite met het toepassen van de Bijbel in het dagelijks leven is het resultaat van de vier bovengenoemde redenen.

Als je er niet aan toekomt om in de Bijbel te lezen (om wat voor reden dan ook), of als je vastloopt in de Bijbel of de tekst simpelweg niet begrijpt, dan kun je Gods Woord minder makkelijk toepassen.

Al deze redenen zijn ook mij van toepassing. Te vaak heb ik de discipline niet en geeft ik prioriteit aan andere zaken. Allemaal belangrijke dingen, maar het resultaat is hetzelfde.

Ook ik vind de Bijbel moeilijk te begrijpen, ook ik loop vast bij wetten, voorschriften, rituelen, geslachtsregisters. Ik heb ook meerdere apps en leesplannen geprobeerd, met wisselend succes.

En ook ik vind het moeilijk om de Bijbel toe te passen in mijn dagelijks leven.

Ik heb er geen hard bewijs voor, maar mijn onderbuikgevoel zegt dat de Bijbel het meest verkochte, maar tegelijk het minst gelezen boek in de geschiedenis is.

Wat zegt dit?

We willen wel, maar het lukt niet.

Als christenen in ons land de Bijbel lezen, begrijpen, geloven én toepassen, hoe zou dit onze samenleving veranderen?

Of laten we het kleiner maken. Hoe zou jouw leven veranderen als je dagelijks in de Bijbel leest, je de tekst begrijpt en toepast?

Ik heb er over nagedacht en ervoor gebeden. Ik geloof dat God mij roept om met mijn lezers een reis door de Bijbel te gaan maken. Ik ben hier zo enthousiast over dat ik je er het liefst nu alles over zou willen vertellen.

Weet je wat? Ik ga dat gewoon doen. Op de volgende pagina kun je alles lezen over dit nieuwe project. Ik nodig je bij dezen uit om met mij op reis te gaan door de HELE Bijbel.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *