Clicky

Maak een gewoonte van Bijbel lezen met de Plan A – Plan B-methode

In mijn blog post ‘Lezers vertellen: waarom Bijbel lezen zo moeilijk is’, leg ik uit dat het grootste obstakel voor regelmatig lezen in de Bijbel het gebrek aan tijd en/of discipline is.

De meeste mensen die dit als belangrijkste reden noemen, voelen zich schuldig. Eigenlijk zouden ze meer in Gods Woord moeten lezen…

Het gevolg van je schuldig voelen, is meestal niet gedragsverandering. Integendeel. Als je je schaamt, is de kans groter dat je bij God uit de buurt blijft dan dat je Hem opzoekt!

Wil je dit veranderen? Dan gaan we eerst iets aan het schuldgevoel doen en dan leg ik je de Plan A – Plan B methode uit.

Reken af met schuldgevoelens

Laten we het brede begrip ‘schuldgevoelens’ eens ontleden:

  1. Schuldgevoelens hebben alles te maken met wat wij voelen.
  2. Wat wij voelen wordt sterkt beïnvloedt hoe we denken.
  3. De combinatie van voelen en denken, leidt tot een bepaald soort gedrag.
  4. Dat gedrag kan gewenst of ongewenst zijn.

Als je het idee hebt dat je te weinig in Gods Woord leest, kan dat ervoor zorgen dat je je schaamt. Je voelt je schuldig. (Je gevoel is een indicatie van wat er in je hart speelt.)

Dit heeft ermee te maken dat je denkt dat je niet doet wat God van je vraagt. Misschien denk je zelfs wel dat God boos is op jou. Of je hebt een bepaald beeld van hoe een christen zou moeten zijn.

Misschien vergelijk je jezelf wel met broeders of zusters in de gemeente van wie het lijkt alsof ze hun zaakjes geestelijk op orde hebben. (Laat me je uit de droom helpen: dat hebben ze niet.)

Waar het feitelijk op neerkomt, is dat je een bepaald beeld hebt van God en van jezelf. Hoe zou je God omschrijven? En jezelf?

Ik zou bijvoorbeeld zeggen: ‘God is een strenge Vader, ik ben een ongehoorzaam kind. Hij wil dat ik iedere dag in de Bijbel lees en ik doe dat niet. Dus God is boos op mij. Ik blijf liever uit de buurt van een boze vader, en lees liever niet in de Bijbel.’

Maar klopt deze redenatie wel?

Is God een strenge Vader? Nee, Hij is liefdevol. Kijk maar eens naar het verhaal van de Verloren Zoon in Lucas 15. Dat is een beeld van Gods vaderhart. Hij laat al Zijn waardigheid achter en rent naar de zoon die thuiskomt!

Hij verlangt ernaar dat ik thuiskom.

Ben ik dan ongehoorzaam? Tuurlijk, af en toe. Maar dat is alleen maar meer reden om bij mijn Vader op bezoek te gaan. Diep van binnen heb ik ook dat verlangen.

Dus vindt God het erg dat ik een dag niet in de Bijbel lees of is Hij blij met de dagen waarop ik dat wel doen?

Voor mij is in de Bijbel lezen, alsof ik bij mijn Vader op bezoek ga. Geen corvee, geen klusje dat ik moet doen, maar iets wat ik graag wil. En iedere keer als ik dat doe, staat de koffie in mijn Vaders huis al klaar!

Soms is een bezoek lang en het gesprek diep. Soms is het gesprek vluchtig, maar ik heb wel even contact met Hem gehad.

Als we zo denken over lezen in de Bijbel, bidden en stille tijd houden, hoeven we ons niet schuldig te voelen.

Plan A en plan B

Wat doen wij als we bij iemand op bezoek gaan? Soms doen we dit spontaan, maar meestal plannen we dit.

Daarom heb je een plan A en een plan B nodig. Laat me dat uitleggen.

Plan A is de ideale situatie. Plan A bestaat uit de volgende elementen:

1. Een vast tijdstip

Je kiest een tijdstip uit waarop je gaat lezen in de Bijbel. Wellicht elke dag dezelfde tijd, maar het kan ook zijn dat je maandag eerder leest dan dinsdag omdat je op maandag moet werken. Kies per dag van de week een tijdstip.

En zijn er dagen waarop je te druk bent? Plan dan (zonder schuldgevoel!) geen moment op die dag. Beter regelmatig vier keer in de week, dan 7 keer plannen en er elke keer achter komen dat het niet lukt.

2. Een vaste plaats

Kies een vaste plek uit waar je de Bijbel gaat lezen en bereid deze plek voor. Dat wil zeggen: leg een Bijbel klaar, en eventueel een notitieschrift en pen.

3. Een Bijbel

Kies een Bijbelvertaling. Heb je hier hulp bij nodig? Op deze pagina help ik je een keuze te maken.

4. Een leesplan

Zorg dat je van tevoren weet wat je wilt lezen. Weet je niet waar je moet beginnen? Op deze pagina help ik je.

Oké, dit is plan A, de ideale situatie. Op een vaste plaats op een vast tijdstip waar je Bijbel en je leesplan klaarliggen en je wordt niet gestoord.

Mijn plan A is bijvoorbeeld ’s ochtends om half zeven, als ik nog in bed lig. Mijn eReader met de Bijbel ligt klaar en ik lees momenteel chronologisch door de Bijbel.

Maar we weten allemaal dat het leven in de weg zit. Misschien ging ik de avond ervoor te laat naar bed, of hebben mijn vrouw en kinderen me eerder nodig dan normaal, of ik heb al vroeg een online vergadering.

Wat dan? Normaal gesproken zou ik dan dus die dag niet in de Bijbel lezen.

Maar… ik heb een vangnet.

Mijn plan B

Plan B is je terugvaloptie. Je hebt die dag geen tijd om uitgebreid bij je Vader op bezoek te gaan, maar je wilt toch even kort bellen. (Deze metafoor helpt me om me goed te voelen in plaats van schuldig.)

Ik heb de Bijbel altijd bij me op mijn telefoon en kan deze op elk gewenst moment openen. Maar ik zal niet zomaar mijn werk onderbreken om even in de Bijbel te gaan lezen.

Maar ik pauzeer wel om even koffie te halen. Wat nu als ik deze gewoonte koppel aan lezen in de Bijbel?

Vijf minuten koffiepauze = vijf minuten lezen in de Bijbel = vijf minuten bellen met mijn Hemelse Vader.

En lukt dat ook niet, dan kan ik zelfs terugvallen op een plan C: voor ik naar bed ga, kan ik nog even in de Bijbel lezen en bidden.

De kern van de Plan A en Plan B methode is dat je de ene gewoonte aan de andere koppelt. Iedereen heeft een opstaan-ritueel. Kun je Bijbel lezen daaraan toevoegen? Zo ja, hoe dan?

Iedereen heeft pauzes op werk. Kun je één daarvan gebruiken om in de Bijbel te lezen? Zo ja, hoe dan?
De meeste mensen eten zeker drie keer op een dag. Kun je voor of na dat moment in de Bijbel lezen? Zo ja, hoe dan?
Iedereen heeft een ritueel voor hij/zij gaat slapen. Kun je lezen in de Bijbel daaraan toevoegen? Zo ja, hoe dan?

Als ik zeg: ‘Hoe dan?’, bedoel ik: ‘Wat moet er veranderen?’

Moet je iets eerder naar bed zodat je iets eerder kunt opstaan?
Moet je één van je koffiepauzes alleen houden in plaats van met collega’s?
Of als je thuiswerkt: ‘Moet je één koffiepauze in je keuken of je woonkamer doen in plaats van achter je laptop?’

De kunst is dat je erachter komt wat voor jou werkt. En lukt het dan toch niet op een bepaalde dag, reken dan direct af met je schuldgevoel. God is niet boos als je niet komt, Hij is blij als je wel komt!

Ga je mee op reis?

Weet je wat ook een enorm verschil kan maken? Als je dit niet alleen hoeft te doen.

Speciaal voor jou heb ik een programma ontwikkeld die je regelmatig in de Bijbel laat lezen. Het zal zijn alsof ik je dagelijks ophaal voor een bezoek aan onze hemelse Vader.

Lees hier alles over deze ontdekkingsreis door de Bijbel.