fbpx Clicky

Lessen van Jezus’ moeder

Het geloof en ongeloof van Maria

Krijg of stuur jij nog kerstkaarten?

Mijn vrouw maakt ze met de hand. Het zijn prachtige werkjes met meerdere lagen. Vaak bevatten ze een mooie, inspirerende tekst zoals ‘Vrede op aarde’.

Maar stel nu dat iemand je een kaart zou sturen met de boodschap: ‘Er zal een zwaard door je ziel gaan’. Stuur je dan wel een kaartje terug?

Misschien niet. En toch was dit één van de belangrijkste boodschappen die Jezus’ moeder, Maria, te horen kreeg kort na de geboorte van Gods Zoon.

Maria is een interessant figuur in de Bijbel. Ze wordt geroemd om haar geloof. Lucas beschrijft bijvoorbeeld in zijn Evangelie hoe zij reageerde op de engel Gabriël.

Ze was nieuwsgierig hoe ze zwanger zou worden als ze niet was getrouwd en niet met een man zou slapen. Ze zei niet: ‘Wat u vertelt, is biologisch gezien onmogelijk!’

Ze reageerde dus met geloof op de boodschap van het hemelse wezen.

Dat geloof was ook aanwezig toen een groep herders langskwamen. Zij hadden over de geboorte van de Verlosser gehoord van een leger engelen.

En wat doet Maria? Ze bewaart deze woorden in haar hart.

Haar pure geloof is een voorbeeld voor ons.

De ontmoeting met Simeon

Een week na Jezus’ geboorte gaat Maria met haar man Jozef en haar baby naar de tempel in Jeruzalem om Hem toe te wijden aan God.

Ze wordt aangesproken door een man, Simeon, genaamd. Hij is een profeet en heeft een diepe relatie met God. Hij dankt God dat hij nog de Verlosser mocht zien voor hij sterft.

Hij zegent de kersverse ouders en went zich dan specifiek tot Maria.

‘Weet wel dat velen in Israël door hem ten val zullen komen of juist zullen opstaan. Hij zal een teken zijn dat betwist wordt, en zelf zult u als door een zwaard doorstoken worden. Zo zal de gezindheid van velen aan het licht komen.’ (Lucas 2:34-35)

Simeon profeteert hier dus geen vrede op aarde, maar strijd. Conflict tussen mensen én conflict in mensen.

Toen Jezus rond zijn 30e begon rond te trekken om het goede nieuws te verkondigen dat Hij vrede kwam brengen tussen God en mens, zei Hij ook dat Hij mensen zou verdelen.

Vandaag de dag hebben weinig mensen moeite met geloven in God of een god. De meeste mensen geloven dat er wel ‘iets’ of ‘iemand’ is. Maar Jezus… dat is een ander verhaal.

Niemand accepteert zomaar dat hij/zij Jezus nodig heeft om vrede met God te krijgen. Ze haten het licht omdat ze wandelen in duisternis.

Jezus is als een heldere spiegel, waarop je elk vlekje op je kleding kunt zien. Dat Hij ook de Enige is die je schone kleding kan geven, dat is wat de wereld niet wil zien.

Het zwaard in Maria’s ziel

Zelfs Zijn eigen moeder vond dat lastig. En dat brengt ons bij het punt van intern conflict. Simeon keek Maria indringend aan toen hij zei dat een zwaard haar ziel zou splijten.

Zo’n 33 jaar later – toen Jozef al overleden was – stond Maria aan de voet van het kruis. Ze had alle woorden van de engel, van de herders, van de mannen uit het oosten en van Simeon en Hanna in haar hart bewaard.

Ze had Jezus leren kennen als een bijzonder en wijs kind, één die altijd gehoorzaam was. En ze had gezien hoe Hij zijn bediening was begonnen. Ze had Hem vaak horen spreken en misschien wel vele genezingen gezien.

Hij had water in wijn veranderd.

Maar ook zij besefte niet dat de Messias zou moeten lijden om de overwinning te behalen. Ze zou er alles aan gedaan hebben om haar Zoon van het kruis af te halen. Ze zou in Zijn plaats gestorven zijn als het had gekund.

Al haar hoop en al haar dromen, alle profetieën, alle woorden uitgesproken in gebed, het lied dat ze had gecomponeerd voor God; alles in haar was verbrijzeld.

Ze had een ander beeld van de Messias. Een Overwinnaar, geen Martelaar.

Dat bleek ook al eerder, toen ze samen met haar andere zonen Jezus een keer wilde ophalen, omdat ze dacht dat Hij gek geworden was. Wat ging er op dat moment door haar heen?

Jezus liet hen buiten staan. ‘Een ieder die Gods wil doet, is Mijn moeder, Mijn broer en Mijn zus’, zei Hij. (Markus 3)

Maria deed op dat moment Gods wil niet.

Het zwaard in onze ziel

Predikant Tim Keller zegt hierover in zijn prachtige boek ‘Kerstboodschap’: Maria staat symbool voor ons.

Net als Maria, krijgen wij te maken met conflict als we Jezus volgen. Als wij bij het licht horen, heeft de duisternis een hekel aan ons. Dat leidt tot strijd.

En net als Maria wordt ook onze ziel door een zwaard doorstoken. Ook wij begrijpen Jezus niet altijd en we hebben moeite om Gods wil te doen.

We botsen met Hem en met onszelf. Ook dat is Kerst.

Maar de ultieme boodschap van Kerst is dat het verhaal daar niet ophoudt. Een Engelse, moderne bewerking van de Bijbel (The Message) zegt:

‘The Word became flesh and blood, and moved into the neighborhood.’

Dat is Kerst. Gods Woord werd vlees en bloed, en kwam in onze buurt wonen. Ja, Jezus brengt strijd, maar als we ons gewonnen geven aan Hem (!), is er vrede met God.

Nog zoveel te ontdekken

Ik hoop dat deze Adventstijd je dichter bij God brengt en dat je Jezus’ vrede zult ervaren.

Deze maand stuur ik geen nieuwsbrief. In plaats daarvan stuur ik je de komende dagen een aantal e-mails over de kracht van Gods Woord en hoe we de Bijbel tot ons kunnen nemen om zo de relatie met onze Vader te verdiepen.

Er is nog zoveel te ontdekken. Dat wil ik graag samen met jou doen. Daarom lanceer ik volgende week bovendien een nieuw initiatief, een vervolg op de Bijbel in 1 Dag.

Wil je hier als eerste van horen? Download dan mijn boek ‘De Bijbel in 1 Dag’. Je krijgt dan ook de updates over dit nieuwe project.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *