fbpx

Maak zelf Jakob’s linzensoep (zonder je eerstgeborene recht te verkopen)

Recept van een specialist in oude keuken Midden-Oosten

Ik kan enigszins koken, maar ben niet bepaald een chef-kok. Ik hou wel van Bijbelse geschiedenis en alles wat daarmee te maken heeft. Dus toen ik een recept ontdekte om Jakobs linzensoep te maken, dacht ik: dat mag ik je niet onthouden.

Het was vanwege deze soep dat Esau zijn eerstgeborene recht verkocht aan zijn tweelingbroer Jakob (zie Genesis 25).

Overigens staat in de NBV dat het om wildbraad ging. Daar heb ik een heel ander beeld bij dan bij soep, maar de grondtekst spreekt over ‘naw-zeed’. Dat betekent ‘iets wat is gekookt, bijvoorbeeld soep’.

In weer andere vertalingen wordt dit woord vertaald met linzensoep, dus ik ga er maar vanuit dat dat klopt.

Dus wil je proeven waarvoor Esau zijn erfenis verkwanselde? Ga dan een dagje hard werken, kom hongerig thuis en maak een heerlijke kom linzensoep volgens het recept van Tori Avey (zij is een bekende kookblogger die zich heeft verdiept in de geschiedenis van het Midden-Oosten en recepten van traditionele gerecht deelt):

Ingrediënten

  1. 8 g verse gehakte koriander (koriander), verdeeld
  2. 3 wortelen
  3. 3 stengels bleekselderij, inclusief blaadjes
  4. 2 el extra vergine olijfolie
  5. 1 grote ui, gesnipperd
  6. 1 teentje knoflook, geperst
  7. 384 g droge rode linzen
  8. 50 g Alkmaarse gort (weglaten voor GF)
  9. 1,89 l groente- of kippenbouillon
  10. 5 tl komijn
  11. 1 tl hysop of peterselie
  12. 0,5 tl sumak (optioneel)
  13. 1 laurierblad
  14. Zout en peper naar smaak

(Sommige ingrediënten kun je alleen in speciale winkels kopen of online bestellen. Daar kan ik je helaas niet bij helpen.)

Instructies

  • Hak de koriander grof.
  • Schraap de wortelen en snijd ze in blokjes (niet schillen).
  • Snijd de bleekselderij in stukjes, ook de blaadjes.
  • Verhit olijfolie in een middelgrote soeppan op middelhoog vuur. Voeg gesnipperde ui toe en bak tot ze enigszins doorzichtig worden.
  • Voeg knoflook, wortelblokjes en bleekselderij toe. Blijf bakken tot de ui goudbruin wordt en de ingrediënten beginnen te karamelliseren.
  • Voeg rode linzen en gerst toe aan de pot, roer. Bedek het mengsel met 2 stukken bouillon en breng aan de kook. Zet het vuur lager tot het kookt.
  • Voeg 1/4 kopje verse koriander toe aan de pot samen met de komijn, hysop of peterselie, sumak (optioneel) en laurier; roeren.
  • Dek de pan af en laat de stoofpot langzaam 1 1/2 tot 2 uur sudderen, waarbij u elke 30 minuten roert, tot de gerst zacht is en de stoofpot is ingedikt.
  • Garneer de soep met de resterende koriander.

Glutenvrije modificatie: laat de gerst weg voor een meer soepachtige textuur, of vervang 1/4 kop bruine rijst voor de gerst. Rijst is geen graan uit het Bijbelse tijdperk, maar het is een heerlijke vervanging voor mensen die worstelen met coeliakie of een glutenintolerantie.

Bron: ToriAvey.com. Wil je haar verhaal lezen over dit gerecht? Dat kan hier, maar is wel Engelstalig.

3 Comments

  1. E. P. G. van Sijda schreef:

    Lekker is deze soep. Ik heb een kleine opmerking over de wortels. Deze schraap je door met n aardappelschilmesje de buitenste laagje eraf te krabben. Raspen doe je met n rasp en krijg je hele kleine stukjes wortel, de fijne rasp geeft pulp, het grovere deel vd rasp geeft mooie reepjes.
    Aangezien er geschreven staat dat de wortel blokjes toegevoegd worden vermoed ik dat er een vergissing is gemaakt.
    Met deze opmerking hoop ik je van dienste zijn Jan.
    Vriendelijke groet

    1. Jan Heijnen schreef:

      Bedankt! Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Ik heb een vertaalfout gemaakt en dat nu gecorrigeerd. Dank je!

  2. Mieke schreef:

    Dank je voor dit recept. Ik wil het beslist maken maar vanwege mijn glutenintolerantie denk ik dat ik i.p.v. rijst misschien wel havervlokken ga gebruiken voor het bindend effect.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.