fbpx Clicky

Avondmaal op de maan

Astronaut Buzz Aldrin las Johannes 15

De Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin was op 20 juli 1969 de tweede man ooit die het maanoppervlak betrad.

Aldrin was echter niet alleen astronaut, maar ook een ouderling van de Webster Presbyterian Church. Hij had vooraf aan zijn werkgever, ruimtevaartorganisatie NASA, gevraagd of hij wijn en brood mee mocht nemen.

Hij kreeg toestemming en nadat de maanlander was aangekomen, moesten Armstrong en hij vijf uur wachten voor ze naar buiten mochten. (In die periode konden ze rusten en werd een lange checklist afgewerkt om ervoor te zorgen dat ze later ook weer naar huis konden.)

Johannes 15 op de maan

Aldrin pakte de microfoon en zond een boodschap naar de aarde. “Ik zou graag enkele ogenblikken stilte willen vragen”, zei hij. “Ik zou iedereen willen uitnodigen die meeluistert, waar dan ook en wie hij ook is, om even na te denken over de gebeurtenissen van de afgelopen uren en op zijn eigen individuele manier dank te zeggen.”

“Ik goot de wijn in de kelk die onze kerk me had gegeven. In de een-zesde zwaartekracht van de maan krulde de wijn langzaam en sierlijk langs de zijkant van de beker”, schreef hij later in zijn memoires.

Hij pakte een blaadje met daarop een handgeschreven tekst die hij vooraf had opgeschreven en las het voor.

“Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in Mij blijft en Ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder Mij kun je niets doen.” (Johannes 15:5)

Daarna bad hij voor de missie.

Een rechtszaak

De NASA heeft deze gebeurtenis nooit aan de grote klok gehangen. Waarschijnlijk had dat te maken met een rechtszaak waar de ruimtevaartorganisatie eerder mee te maken had gehad.

Ruim zeven maanden eerder had de NASA namelijk voor het eerst een raket in een baan om de maan gekregen. De astronauten waren live op televisie op kerstavond en terwijl ze naar de maan en daarachter naar de aarde keken, lazen ze om beurten de eerste verzen uit Genesis voor.

Een bekende atheïstische activist (Madalyn Murray O’Hair) kon dit niet verkroppen en klaagde de NASA aan. Ze verloor, maar vanaf dat moment was NASA wel voorzichtiger.

Het avondmaal is een geweldig ritueel, dat door Jezus werd ingesteld opdat wij onszelf eraan herinneren dat Zijn bloed voor ons werd vergoten en Zijn lichaam voor ons werd gebroken. Het wordt overal ter wereld gevierd – en soms zelfs op de maan.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *