fbpx Clicky

MAG IK JOUW GIDS
DOOR DE BIJBEL ZIJN?

‘De Bijbel lezen voelt soms als het beoefenen van een topsport, terwijl ik het talent niet heb. Of alsof je een baby probeert te leren rekenen. Voor ik begin aan het lezen in de Bijbel voelt het al zo zwaar.’ - Linda*

Linda staat niet alleen.

Regelmatig vraag ik mijn lezers en cursisten of ze de Bijbel wel eens helemaal hadden gelezen.  Het resultaat van dit mini-onderzoek: 


Drie op de vijf christenen heeft nog nooit Gods Woord helemaal gelezen, terwijl 90 procent van hen dat wel zou willen!De belangrijkste redenen?

‘Ik heb niet voldoende tijd. Of misschien wel te weinig discipline.’
‘Ik verzuip in de tekst en pak de grote lijn niet. Vooral met al die wetten en namen.’
‘Ik begrijp gewoon niet wat ik lees.’


Wat is het gevolg? 'Het gevaar van weinig Bijbelkennis is dat een geloof ontstaat dat om jezelf draait', zei een bevriende voorganger onlangs. Oftewel: je creëert je eigen beeld van God, maar hoe weet je of dat beeld klopt? En hoe kun je getuigen van God als je eigenlijk niet goed weet wat in de Bijbel staat?

Wie ben ik?

Ik hoop dat ik een oplossing kan zijn voor dit probleem, maar laat ik me eerst aan je voorstellen.


Hoi, ik ben Jan Heijnen en ik wil graag jouw reisgids door de Bijbel zijn.


Dagelijks lezen in de Bijbel gaat ook bij mij niet vanzelf. Ook ik vind de Bijbel soms moeilijk te begrijpen en wat ik wel begrijp, vind ik vaak moeilijk toe te passen.


En toch fascineert Gods Woord me. Het idee dat ik woorden in mijn handen heb die bij God vandaan komen... 


Ik ben ervan overtuigd dat er altijd meer te ontdekken valt. Talloze Bijbelleraren hebben me hierbij geholpen. Soms in de vorm van preken, soms in de vorm van interviews of een boek. Ze wezen me de weg.


Als ik op reis ga naar een onbekend land, huur ik ter plaatse een gids in. Op die manier weet ik zeker dat ik de mooiste plekken zal bezichtigen en dat ik uitleg krijg over wat er nu zo bijzonder is. 


Ik krijg details te horen en verbanden te zien, die ik nooit te weten zou komen als ik alleen ging. 


Die rol wil ik graag voor jou vervullen. In ‘De Bijbel in 1 Dag’ (inmiddels door meer dan 30.000 christenen gelezen in Nederland!) vat ik de Bijbel op een leesbare manier samen. De reacties zijn prachtig:


Inmiddels help ik ook al dagelijks zo'n duizend mensen bij het lezen van de Bijbel. Die reis door Gods Woord wil ik ook graag met jou meemaken. Daarom nodig ik je uit voor de...


Reis door de Bijbel in 2 jaar

Een reis door de Bijbel is anders dan een vakantie- of zakenreis. Het is een reis naar het hart van God, daar waar God al aan jou dacht voor je bestond.


Hoe ziet die reis eruit? Krijg je gewoon een leesplan voor twee jaar? Is twee jaar niet veel te lang? Waar haal ik...


Ho! Laat me je even onderbreken. Ik heb geluisterd naar de mensen die zeggen dat ze vastlopen bij het lezen van de Bijbel. 


Mensen zoals jij en ik die zo vaak vol goede moed beginnen, om vervolgens vast te lopen als een auto die in de blubber is beland.


Laat me je uitleggen wat ‘De Bijbel in twee jaar’ precies is. 


Het is een programma dat je meeneemt van Genesis tot Openbaring. Je hoeft er je huis niet voor uit. Vrijwel alles gaat via e-mail, en binnenkort kan het ook via een app. 


Op zondag krijg je een e-mail met een vooruitblik op de week
Van maandag tot en met vrijdag lees je gemiddeld twee hoofdstukken per dag.
Iedere werkdag krijg je een e-mail over de tekst die je gaat lezen om je te helpen deze te begrijpen.
In het weekend kun je eventueel inhalen, of wat anders lezen.

Je leest dus vijf dagen in de week twee hoofdstukken. Als je dat ongeveer twee jaar doet, heb je de hele Bijbel gelezen!


Jannica van Barneveld, spreekster en zangeres:


“De Bijbel is voor mij volledig open gegaan toen ik leerde om tussen de regels door te lezen. Niets is wat het lijkt. Jan neemt je mee op reis door alle boeken in de Bijbel. Stap in en laat je verrassen.” 

Oké, dan is het nu tijd voor vragen.


Leg dat nog eens uit van die e-mail.


Twee jaar lang een e-mail op zondag met een vooruitblik én een terugblik, en een e-mail op elke werkdag. De e-mails bevatten tekst en uitleg over de passage die je die dag leest.


Ik zie mezelf echt als reisgids. Iedere keer als je een e-mail krijgt, wijs ik aan wat God bedoelt.


Waarom twee jaar? Is dat niet veel te lang?


De ervaring leert dat de Bijbel lezen in een jaar (of korter) heel goed is, maar dat 

1) niet iedereen dat kan, 

2) dat veel druk legt op jou en 

3) je dagelijks zoveel moet lezen dat het moeilijker is om de Bijbel te begrijpen en toe te passen.


Vijf maal twee hoofdstukken per week is behapbaarder dan iedere dag vier of vijf hoofdstukken.


Raak je dan niet de rode draad kwijt? Hoe weet je in december nog wat je in januari hebt gelezen?


Daar zijn de e-mails op zondag voor. 


Ik blik niet alleen met jou vooruit, maar vertel je ook waar we zitten in het grote verhaal. Zo verdwaal je niet.


Maar wat als je toch op achterstand komt?


De belangrijkste reden waarom mensen hun goede voornemen om de Bijbel in een jaar te lezen niet afmaken, is omdat het leven zo druk is. 


Op 4 maart constateren ze dat pas bij 24 januari van het leesplan zijn. Dat is het sein dat ze net zo goed kunnen opgeven. Die achterstand maken ze nooit meer goed. 


(Beschrijft dit jou? Ik maak dit bijna jaarlijks mee!)


Kom je toch op achterstand, dan kun je me e-mailen. Ik kan je op pauze zetten of zelfs een aantal weken terugzetten in de cursus. 


Zo volgt de cursus jou en niet andersom!

En als je geen tijd of discipline hebt?


Nogmaals: je volgt het programma in je eigen tempo, al proberen we wel vijf keer per week twee hoofdstukken te lezen. 


Tijd en discipline heb je wel. Ik weet dat je veel ballen in de lucht moet houden. Zelf heb ik een fulltime baan, een druk gezin met een vrouw en drie kinderen en ik schrijf boeken en maak cursussen. Geloof me. Ik weet hoe lastig het is soms. En als je een fysieke of geestelijke beperking hebt, is het nog moeilijker!


Maar ik ga je helpen. Voor de reis van start gaat, help ik je te ontdekken hoe je een plan A en een plan B maakt om op gemiddelde dagen in de Bijbel te lezen. Ik laat je zien welke tools je tot je beschikking hebt. 


Als een situatie je aandacht vraagt waardoor je niet op het geplande moment kunt lezen, kun je terugvallen op plan B. En lukt dat ook niet, dan heb je altijd het weekend om de betreffende hoofdstukken alsnog te lezen.


Wanneer gaat de reis eigenlijk van start?


We beginnen zondag met een nieuwe groep.


En welke bijbelvertaling lees ik dan?


Ook daar help ik je mee. Je krijgt vooraf een e-mail met een beschrijving van de meest gangbare bijbelvertalingen. Zo kun je kiezen welke bij jou past. Zelf citeer ik meestal uit de NBV, maar je kunt de cursus volgen met iedere Bijbelvertaling.


In welke volgorde lezen we eigenlijk?


Als wij deze reis gaan maken, lezen we de Bijbel chronologisch, maar dan wel in de Joodse volgorde (van het Oude Testament). 


De Joden hebben na hun terugkeer uit de ballingschap hun Bijbel (de TeNaCh, wat wij het Oude Testament noemen) op een bijzondere manier in elkaar gezet. 


Eerst de vijf boeken van Mozes, dan de historische boeken, dan de profeten en de geschriften. 


Als we deze volgorde aanhouden, is het lezen van de Bijbel verfrissender. Bovendien... we lezen het Oude Testament in dezelfde volgorde die Jezus las!Maar als je eerst het hele Oude Testament leest, dan duurt het dus meer dan een jaar voordat je bij het Nieuwe Testament bent.


Dat klopt. Ook dit is een reden waarom de weekenden ‘vrij zijn’ van het leesplan. Je kunt dus zaterdags en zondags delen uit het Nieuwe Testament lezen als je wilt. 


Wat als ik de Bijbeltekst niet begrijp? Ik wil niet teleurgesteld afhaken.


De e-mails op werkdagen zijn bedoeld om je de tekst te laten begrijpen. Mocht je toch een vraag hebben die niet wordt beantwoord, dan mag je me e-mailen. Ik probeer dan een antwoord voor jou te vinden.


En dan al die lange geslachtsregisters en bloederige verhalen...


Luister, ik doe er geen suikerlaagje overheen. Die feiten staan erin voor een reden. In mijn e-mails zal ik ze samenvatten en uitleggen WAAROM ze erin staan. En de hoofdstukken met al die namen en dat bloedvergieten, zijn gewoon opgenomen in het leesplan.


MAAR... ik geef je de keuze:

Je mag ze op normaal tempo lezen net als de overige teksten;

Je mag ze snel lezen, scannen of…

Je mag ze overslaan!


Overslaan? Is dat niet vals spelen?


Ja, als je doel is dat je ieder woord en iedere letter van de Bijbel moet hebben gelezen. Maar dat is het doel niet. 


Wij willen God beter leren kennen. De Bijbel lezen moet leuk en interessant zijn. Als je bij de echt saaie stukken ervoor kiest om mijn samenvatting te lezen en de Bijbeltekst verder alleen te scannen of zelfs over te slaan, dan heb je mijn zegen. 


God wil dat we van Hem genieten! Hem beter leren kennen is ons doel.


Geweldig. Maar is deze reis alleen bedoeld voor mensen die de Bijbel nog niet helemaal hebben gelezen?


De reis is open voor iedereen die mee wil doen. Misschien wil je de Bijbel eens in een andere vertaling lezen, wil je graag mijn uitleg erbij of wil je bij een community van Bijbellezers horen die samen Gods Woord tot zich nemen. Wat je reden ook is om mee te doen, je bent van harte welkom. 


Ik ben de enige in mijn huis en mijn omgeving die wel eens in de Bijbel leest. Hoe hou ik het vol?


Als jij je ooit eenzaam voelt bij het lezen van de Bijbel, dan heb ik dit reisprogramma ook voor jou ontwikkeld! Het zal zijn alsof ik ’s ochtends op de koffie kom en we samen lezen.Samengevat...

...6 e-mails per week
...2 hoofdstukken per dag
...uitleg bij moeilijke stukken
...community van Bijbellezers
...vragen stellen aan mij.

= De hele Bijbel lezen in twee jaar


Henk Stoorvogel, oprichter 4e Musketier:


"Hoe mooi zou het zijn als je elke dag een persoonlijke gids hebt die jou stap voor stap door de HELE Bijbel leidt?! Dat is namelijk wat Jan op schitterende wijze doet. Jij bereikt één van de grootste en belangrijkste doelen van je leven: de héle Bijbel daadwerkelijk lezen; en doet dat op een manier die je geestelijk leven enorm verrijkt." 

Dit kan de reis van je leven worden.
Wat houd je nog tegen?

Maar eh... wat kost het?


Goede vraag. Ik heb lang nagedacht over de prijs en het vergeleken met producten die de meesten van ons dagelijks afnemen.


Netflix à gemiddeld 2 euro per week

Koffie bij een restaurant à minstens 2,25 euro per kopje

Benzine à tussen de 1,50 euro (goede tijd) en meer dan twee euro (slechte tijd) euro... per liter


Is ‘De Bijbel in 2 jaar’ meer waard dan Netflix, een kopje koffie of een liter benzine? 


Absoluut! Dit programma heeft eeuwigheidswaarde.


Dit is dé kans om in jezelf, in je geloofsleven én in je relatie met God te investeren. We gaan samen op reis door Vaders boek.


Hoewel dit programma VEEL meer waard is dan de producten die ik hierboven noemde, kost het minder.


Ik vraag namelijk slechts 1 euro per week.  


1 euro per week, 104 weken lang zou de totaalprijs 104 euro maken.


Maar voor het nieuwe jaar geldt een actieprijs. Meld je je voor zaterdag aan, dan krijg je 25% korting.


Je kunt er bovendien voor kiezen slechts 4 euro per maand te betalen.


Investeer in je geloofsleven en maak gebruik van deze speciale actie

Normale prijs

€104

Actieprijs

€78

De reisgarantie

Let op! Het programma ‘Reis door de Bijbel in 2 jaar’ komt met een ‘reisgarantie’! 


Ik moet het eerste reisbureau nog tegenkomen die een ‘Niet goed, geld terug’-regeling aanbiedt, maar ik doe dat wel.


Als de reis niet bevalt, als je toch vastloopt, als de uitleg niet duidelijk is, of wat dan ook, dan mag je je zonder schroom binnen dertig dagen je geld terugvragen.


Zo kun je dit programma risicovrij proberen.


Wacht niet langer, maar ga met mij en vele anderen op reis door Gods Woord. Investeer in jezelf, in je relatie met God, leer Hem beter kennen en dien de mensen om je heen.


Nadine de Vos, spreekster Arise:


"Ik zie graag mensen dichter bij God én bij zichzelf leven. De kracht van Gods Woord ervaar ik zelf iedere dag als onmisbaar. Maar de Bijbel is niet altijd makkelijk te begrijpen. Herkenbaar? Dan is 'De Bijbel in 2 jaar' iets voor jou!" 

Ga je mee op reis?

Normale prijs

€104

Actieprijs

€78


PS. Is dit bedrag een probleem, ook als je in termijnen betaalt?
Haak niet af, maar neem contact op voor een regeling.

30 dagen garantie

Niet goed, geld terug

Veilig

Afrekenen

Privacy

Beschermd

Copyright © jan-heijnen.nl · Alle rechten voorbehouden

Page Created with OptimizePress