Onlangs vroeg ik 8500 christenen of ze de Bijbel wel eens helemaal hadden gelezen. Het resultaat van dit mini-onderzoek:
Drie op de vijf christenen heeft nog nooit Gods Woord helemaal gelezen, terwijl 90 procent van hen dat wel zou willen!
Ondanks deze obstakels, zijn al deze mensen ervan overtuigd dat het lezen van Gods Woord nut heeft.
Tineke zegt bijvoorbeeld: ‘Ik wil me graag meer verdiepen in Gods Woord, zodat ik meer op Jezus ga lijken. Dan word ik zoals Hij dat heeft bedoeld.’
Gods Woord geeft troost, kracht en houvast. De Bijbel helpt ons te leven zoals Hij dat wil. We voelen Jezus’ liefde, ervaren Zijn vergeving en krijgen hoop voor de toekomst.
We weten het allemaal.
Wat als...
...je geest ’s ochtends net zo opgeladen zou zijn als je telefoon?
...je de Bijbel zou open doen en je zou weten wat er met de tekst wordt bedoeld en waarom die eigenlijk in de Bijbel staat?
...je op een dag de Bijbel dicht doet bij Openbaring 22 en beseft: ik heb nu echt de hele Bijbel gelezen?
Stel je voor:
Je zit in de kerk en de voorganger vertelt welke Bijbeltekst jullie vandaag gaan lezen en je beseft: ‘Hé, dat stuk las ik vorige week ook!’
Of je kinderen zeuren over al die namen aan het begin van het Matteüs-evangelie en je kunt ze nu uitleggen waarom die hier worden genoemd.
Wat als de Bijbel lezen ooit voelde als een huishoudelijke taak zoals afwassen of stofzuigen, maar nu is het alsof je een telefoontje krijgt van je hemelse Vader.
Is dit ook voor jou weggelegd of kan dit niet?
Het kan!
Ik vertel je daar graag meer over, maar laat ik me eerst aan je voorstellen.
Hoi, ik ben Jan Heijnen en ik wil graag jouw reisgids door de Bijbel zijn.
Dagelijks lezen in de Bijbel gaat ook bij mij niet vanzelf. Ook ik vind de Bijbel soms moeilijk te begrijpen en wat ik wel begrijp, vind ik vaak moeilijk toe te passen.
En toch fascineert Gods Woord me. Het idee dat ik woorden in mijn handen heb die bij God vandaan komen...
Ik ben ervan overtuigd dat er altijd meer te ontdekken valt. Talloze Bijbelleraren hebben me hierbij geholpen. Soms in de vorm van preken, soms in de vorm van interviews of een boek. Ze wezen me de weg.
Als ik op reis ga naar een onbekend land, huur ik ter plaatse een gids in. Op die manier weet ik zeker dat ik de mooiste plekken zal bezichtigen en dat ik uitleg krijg over wat er nu zo bijzonder is.
Ik krijg details te horen en verbanden te zien, die ik nooit te weten zou komen als ik alleen ging.
Die rol wil ik graag voor jou vervullen. In ‘De Bijbel in 1 Dag’ (inmiddels door meer dan 12.500 christenen gelezen in Nederland!) vat ik de Bijbel op een leesbare manier samen. Ik kreeg al honderden reacties. Sommigen waren ontroerend mooi.
Het is mijn roeping om de Bijbel dichter bij te brengen, om je de schoonheid van Gods verhaal te laten zien, zodat je de diepte, breedte en lengte van zijn liefde gaat ervaren in je dagelijks leven.
Na de Bijbel in 1 Dag is het tijd om de verder diepte in te gaan. Ik nodig je uit voor de...
Een reis door de Bijbel is anders dan een vakantie- of zakenreis. Het is een reis naar het hart van God, daar waar God al aan jou dacht voor je bestond.
Hoe ziet die reis eruit? Krijg je gewoon een leesplan voor twee jaar? Is twee jaar niet veel te lang? Waar haal ik...
Ho! Laat me je even onderbreken. Ik heb geluisterd naar de mensen die zeggen dat ze vastlopen bij het lezen van de Bijbel.
Mensen zoals jij en ik die zo vaak vol goede moed beginnen, om vervolgens vast te lopen als een auto die in de blubber is beland.
Laat me je uitleggen wat ‘De Bijbel in twee jaar’ precies is.
Het is een programma dat je meeneemt van Genesis tot Openbaring. Je hoeft er je huis niet voor uit. Vrijwel alles gaat via e-mail.
Op zondag krijg je een e-mail met een vooruitblik op de week.
Van maandag tot en met vrijdag lees je dan gemiddeld twee hoofdstukken per dag.
Op iedere werkdag krijg je een e-mail over de tekst die je gaat lezen. Daarin staat wat er wellicht interessant is aan de tekst.
En komen moeilijke zaken aan bod? Dan geef ik daar uitleg bij.
Mocht je toch een dag niet toekomen aan het lezen van je hoofdstukken, geen nood! Dan heb je het hele weekend om bij te lezen.
Je leest dus vijf dagen in de week twee hoofdstukken. Als je dat ongeveer twee jaar doet, heb je de hele Bijbel gelezen!
Jannica van Barneveld, spreekster en zangeres:
“De Bijbel is voor mij volledig open gegaan toen ik leerde om tussen de regels door te lezen. Niets is wat het lijkt. Jan neemt je mee op reis door alle boeken in de Bijbel. Stap in en laat je verrassen.”
Oké, dan is het nu tijd voor vragen.
Leg dat nog eens uit van die e-mail.
Twee jaar lang een e-mail op zondag met een vooruitblik én een terugblik, en een e-mail op elke werkdag. De e-mails bevatten tekst en uitleg over de passage die je die dag leest.
Ik zie mezelf echt als reisgids. Iedere keer als je een e-mail krijgt, wijs ik aan wat God bedoelt.
Waarom twee jaar? Is dat niet veel te lang?
De ervaring leert dat de Bijbel lezen in een jaar (of korter) heel goed is, maar dat
1) niet iedereen dat kan,
2) dat veel druk legt op jou en
3) je dagelijks zoveel moet lezen dat het moeilijker is om de Bijbel te begrijpen en toe te passen.
Vijf maal twee hoofdstukken per week is veel behapbaarder dan iedere dag vier of vijf hoofdstukken.
Raak je dan niet de rode draad kwijt? Hoe weet je in december nog wat je in januari hebt gelezen?
Daar zijn de e-mails op zondag voor.
Ik blik niet alleen met jou vooruit, maar vertel je ook waar we zitten in het grote verhaal. Zo verdwaal je niet.
Maar wat als je toch op achterstand komt?
De belangrijkste reden waarom mensen hun goede voornemen om de Bijbel in een jaar te lezen niet afmaken, is omdat het leven zo druk is.
Op 4 maart constateren ze dat pas bij 24 januari van het leesplan zijn. Dat is het sein dat ze net zo goed kunnen opgeven. Die achterstand maken ze nooit meer goed.
(Beschrijft dit jou? Ik maak dit bijna jaarlijks mee!)
Bij de Bijbel in 2 jaar kun je echter niet op achterstand komen! Je kunt altijd verder gaan waar je was gebleven. Je kunt bijvoorbeeld de e-mails bewaren, maar je kan ook aangeven dat je even wilt pauzeren, of zelfs dat je een paar weken terug wilt in de cursus.
Jij volgt mij niet, ik volg jou!
En als je geen tijd of discipline hebt?
Nogmaals: je volgt het programma in je eigen tempo, al proberen we wel vijf keer per week twee hoofdstukken te lezen.
Tijd en discipline heb je wel. Ik weet dat je veel ballen in de lucht moet houden. Zelf heb ik een fulltime baan, een druk gezin met een vrouw en drie kinderen en ik schrijf boeken en maak cursussen. Geloof me. Ik weet hoe lastig het is soms. En als je een fysieke of geestelijke beperking hebt, is het nog moeilijker!
Maar ik ga je helpen. Voor de reis van start gaat, help ik je te ontdekken hoe je een plan A en een plan B maakt om op gemiddelde dagen in de Bijbel te lezen. Ik laat je zien welke tools je tot je beschikking hebt.
Als een situatie je aandacht vraagt waardoor je niet op het geplande moment kunt lezen, kun je terugvallen op plan B. En lukt dat ook niet, dan heb je altijd het weekend om de betreffende hoofdstukken alsnog te lezen.
Wanneer gaat de reis eigenlijk van start?
Zondag begint een nieuwe groep. Je kunt daar nu bij aanhaken.
En welke bijbelvertaling lees ik dan?
Ook daar help ik je mee. Je krijgt vooraf een e-mail met een beschrijving van de meest gangbare bijbelvertalingen. Zo kun je kiezen welke bij jou past.
In welke volgorde lezen we eigenlijk?
Er zijn veel verschillende leesplannen mogelijk. Bijvoorbeeld:
• Een hoofdstuk uit het Oude Testament, een hoofdstuk uit het Nieuwe Testament en eventueel een Psalm. Maar dit is een ingewikkelde manier van lezen als je niet al heel bekend bent met de Bijbel.
• Een bijbelboek uit het OT, dan een Bijbelboek uit het NT. Ook mooi, maar ook dan moet je telkens een gedachtesprong maken. Na Genesis, ga je naar Matteüs, naar Exodus, naar Marcus etc.
• Chronologisch van Genesis tot Openbaring. Dit is een mooie manier van lezen en dit gaan we doen, maar met een 'twist'.
Als wij deze reis gaan maken, lezen we de Bijbel chronologisch, maar dan wel in de Joodse volgorde (van het Oude Testament).
De Joden hebben na hun terugkeer uit de ballingschap hun Bijbel (de TeNaCh, wat wij het Oude Testament noemen) op een bijzondere manier in elkaar gezet.
Eerst de vijf boeken van Mozes, dan de historische boeken, dan de profeten en de geschriften.
Als we deze volgorde aanhouden, is het lezen van de Bijbel verfrissender. Bovendien... we lezen het Oude Testament in dezelfde volgorde die Jezus las!
Maar als je eerst het hele Oude Testament leest, dan duurt het dus meer dan een jaar voordat je bij het Nieuwe Testament bent.
Dat klopt. Ook dit is een reden waarom de weekenden ‘vrij zijn’ van het leesplan. Je kunt dus zaterdags en zondags delen uit het Nieuwe Testament lezen als je wilt. Ik geef tips welk NT-boek je wanneer kunt lezen. Als er behoefte aan is, kan ik bijvoorbeeld optioneel een leesplan geven voor Pasen.
Wat als ik de Bijbeltekst niet begrijp? Ik wil niet teleurgesteld afhaken.
De e-mails op werkdagen zijn bedoeld om je de tekst te laten begrijpen. Mocht je toch een vraag hebben die niet wordt beantwoord, dan mag je me e-mailen. Ik probeer dan een antwoord voor jou en de andere mensen die mee zijn op reis te vinden.
En dan al die lange geslachtsregisters en bloederige verhalen...
Luister, ik doe er geen suikerlaagje overheen. Die feiten staan erin voor een reden. In mijn e-mails zal ik ze samenvatten en uitleggen WAAROM ze erin staan. En de hoofdstukken met al die namen en dat bloedvergieten, zijn gewoon opgenomen in het leesplan.
MAAR... ik geef je de keuze:
• Je mag ze op normaal tempo lezen net als de overige teksten;
• Je mag ze snel lezen, scannen of…
• Je mag ze overslaan!
Overslaan? Is dat niet vals spelen?
Ja, als je doel is dat je ieder woord en iedere letter van de Bijbel moet hebben gelezen. Maar dat is het doel niet.
Wij willen God beter leren kennen. De Bijbel lezen moet leuk en interessant zijn. Als je bij de echt saaie stukken ervoor kiest om mijn samenvatting te lezen en de Bijbeltekst verder alleen te scannen of zelfs over te slaan, dan heb je mijn zegen.
God wil dat we van Hem genieten! Hem beter leren kennen is ons doel.
Geweldig. Maar is deze reis alleen bedoeld voor mensen die de Bijbel nog niet helemaal hebben gelezen?
De reis is open voor iedereen die mee wil doen. Misschien wil je de Bijbel eens in een andere vertaling lezen, wil je graag mijn uitleg erbij of wil je bij een community van Bijbellezers horen die samen Gods Woord tot zich nemen. Wat je reden ook is om mee te doen, je bent van harte welkom.
Ik ben de enige in mijn huis en mijn omgeving die wel eens in de Bijbel leest. Hoe hou ik het vol?
Als jij je ooit eenzaam voelt bij het lezen van de Bijbel, dan heb ik dit reisprogramma ook voor jou ontwikkeld! Het zal zijn alsof ik ’s ochtends op de koffie kom en we samen lezen.
Henk Stoorvogel, oprichter 4e Musketier:
"Hoe mooi zou het zijn als je elke dag een persoonlijke gids hebt die jou stap voor stap door de HELE Bijbel leidt?! Dat is namelijk wat Jan op schitterende wijze doet. Jij bereikt één van de grootste en belangrijkste doelen van je leven: de héle Bijbel daadwerkelijk lezen; en doet dat op een manier die je geestelijk leven enorm verrijkt."
Maar eh... wat kost het?
Goede vraag. Ik heb lang nagedacht over de prijs en het vergeleken met producten die de meesten van ons dagelijks afnemen.
Netflix à gemiddeld 2 euro per week
Koffie bij een restaurant à minstens 2,25 euro per kopje
Benzine à tussen de 1,50 euro (goede tijd) en meer dan twee euro (slechte tijd) euro... per liter
Is ‘De Bijbel in 2 jaar’ meer waard dan Netflix, een kopje koffie of een liter benzine?
Absoluut! Dit programma heeft eeuwigheidswaarde.
Dit is dé kans om in jezelf, in je geloofsleven én in je relatie met God te investeren. We gaan samen op reis door Vaders boek.
Hoewel dit programma VEEL meer waard is dan de producten die ik hierboven noemde, kost het minder.
Ik vraag namelijk slechts 1 euro per week.
1 euro per week, 104 weken lang zou de totaalprijs 104 euro maken.
Maar omdat dit een nieuw initiatief is, geldt er een speciale introductieprijs. Meld je je nu aan, dan krijg je 25% korting.
Let op! Het programma ‘Reis door de Bijbel in 2 jaar’ komt met een ‘reisgarantie’!
Ik moet het eerste reisbureau nog tegenkomen die een ‘Niet goed, geld terug’-regeling aanbiedt, maar ik doe dat wel.
Als de reis niet bevalt, als je toch vastloopt, als de uitleg niet duidelijk is, of wat dan ook, dan mag je je zonder schroom binnen dertig dagen je geld terugvragen.
Zo kun je dit programma risicovrij proberen.
Wacht niet langer, maar ga met mij en vele anderen op reis door Gods Woord. Investeer in jezelf, in je relatie met God, leer Hem beter kennen en dien de mensen om je heen.
Nadine de Vos, spreekster Arise:
"Ik zie graag mensen dichter bij God én bij zichzelf leven. De kracht van Gods Woord ervaar ik zelf iedere dag als onmisbaar. Maar de Bijbel is niet altijd makkelijk te begrijpen. Herkenbaar? Dan is 'De Bijbel in 2 jaar' iets voor jou!"
PS. Is dit bedrag een probleem?
Haak niet af, maar neem contact op voor een regeling.
Niet goed, geld terug
Afrekenen
Beschermd
Copyright © jan-heijnen.nl · Alle rechten voorbehouden